Uitstroom Gemaal en Stuw

De uitlaatconstructie van gemalen en stuwen is een bijzondere omdat daar de combinatie van infrequent hoge stroom- snelheden en een relatief beperkte doorgang optreedt. Vandaar dat kort achter de uitlaat vaak een constructieve drempel is voorzien. De overgang tussen deze drempel en de achterliggende watergang vraagt om een hydraulisch optimale uitvoering van bodem en taluds om ongewenste werve- lingen te voorkomen. Door betonblokken te gebruiken met verschillende ruwheden kan dit ontwerp gestroomlijnd worden. Een naadloze stabiele bekleding is aan te bevelen met voldoende lengte doorgezet na het gemaal om een gelaagde waterstroom te creëren zonder de ondergrond te eroderen. Daarbij kan een ECO toplaag op dergelijke blokken boven de waterlijn een natuurvriendelijk talud opleveren voor vis- sen en vogels.

Belasting:

  • Stroming haaks op het talud Hs tot 40 cm
  • Stroming langs het talud tot 4 m/s


Principe constructieopbouw:

De opbouw van een dergelijke glooiing kan bestaan uit een constructie van betonmaterialen (al dan niet als matten) op een filterconstructie van gebroken steen en/of geotextiel, op de aanwezige geëgaliseerde ondergrond. Een gewicht van 185 kg/m2 zal doorgaans voldoende zijn.

Uitvoeringsmethoden en materialen:

Uitvoeringsmethoden en materialen:

Hieronder treft u een overzicht met methoden en producten. Klik op de producten of blader verder voor een nadere toelichting van de verwerkingsmethode per product.

Omstandigheid

Uitvoeringsmethode

Product

door toepassing van matten bestaande uit beton- blokken verbonden aan een drager van geotextiel
door toepassing van grote doorlatende betonele- menten (min. 185 kg) los geplaatst op geotextiel of door toepassing van matten bestaande uit betonblokken verbonden aan een drager van geotextiel

RONA®Taludplaat
RONA®Ton of
RONA®Blokkenmatras

door toepassing van matten onder water en be- tonelementen (min. 185 kg) op geotextiel boven water