Leidingbescherming

Het beschermen van kwetsbare leidingen in ons dichtbevolkte gebied blijft altijd een aandachtspunt. De ondergrondse infrastructuur wordt bedreigd door bouwprojecten in de utiliteitsbouw en weg- en waterbouw. De gevolgen van het beschadigen van een gas-, olie- of waterleiding kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid van mensen en dieren. Het beschadigen van telecommunicatie of datakabels kan de huidige economie sterk ontwrichten. Om kabels en leidingen effectief te beschermen is een harde tussenlaag vereist die bij abusievelijk graafwerk niet alleen de aanwezigheid van de leiding verklikt maar ook daadwerkelijk een calamiteit kan voorkomen. Een betonblokkenmat is een effectief middel. Daarbij is het aanvullend gewicht van de mat een pluspunt daar waar de dekking op de leiding onvoldoende is gebleken. De verbinding van de betonblokken via de sterke geotextiel drager garandeert de langdurige bescherming van de leiding en de afwezigheid van metalen onderdelen verstoort de elektro- nische lekdetectie niet.

Belasting:

  • Gravend materieel
  • Er mogen geen metalen onderdelen in beschermingsconstructie zitten


Principe constructieopbouw:

Een betonblokkenmat of grote betonelementen zijn effectieve middelen. Daarbij is het aanvullend gewicht van de mat of de elementen een pluspunt daar waar de dekking op de leiding onvoldoende is gebleken. Door de afwezigheid van metalen onderdelen in de constructie wordt de elektronische lekdetectie niet verstoord.

Uitvoeringsmethoden en materialen:

Hieronder treft u een overzicht met methoden en producten. Klik op de producten of blader verder voor een nadere toelichting van de verwerkingsmethode per product.

Omstandigheid

Uitvoeringsmethode

Product

door toepassing van matten bestaande uit betonblokken verbonden aan een drager van geotextiel of grote betonelementen los gelegd op geotextiel